Съвети при изработка на сайт на архитект/архитектурно студио

Следните съвети ще Ви помогнат да вземете най-добрите решения при изработката на сайта на Вашето архитектурно студио.

 1. Трудноразбираема навигация

  Да си го кажем направо, архитектите са креативни и опитват различни начини и възможности да постигнат целта си. По отношение на уеб сайтовете, това означава намиране на нови начини да ги използваме. За съжаление обаче, често се случва така, че това просто обърква посетителите на сайта, защото те не успяват да достигнат до информацията, която търсят. Пример за такъв сайт е този на Заха Хадид, която стана първата жена спечелила Нобелова награда за архитектура. Можете да го видите тук.

 1. Флаш сайтове

  За да можете да създавате анимирани и трудноразбираеми сайтове, както написахме в грешка номер 1, много сайтове на архитекти са направени със софтуер наречен Flash. Той е собственост на Adobe и бе много популярен преди 10 години, когато беше нов. Способността да бъде по-анимиран може да Ви накара да мислите, че е по-напреднал, но той има сериозни ограничения и по мое мнение трябва да бъде избягван на всяка цена.

Гугъл има проблеми с флаш сайтовете – от доста време търсачките имат проблем с разчитането на текста вграден във Флаш сайтовете. И ако Гугъл не може да прочете текста, то той има изключително малко информация и не може да разбере за какво е Вашият сайт. Така че, когато някой направи търсене в Google Вашият сайт няма да се класира на челните позиции, защото няма да е структуриран толкова добре колкото един сайт на WordPress например.

Флашът не работи на iPhone-и и iPad-и. Иначе казано, операционната система на Apple за мобилни устройства (iOS) не поддържа флаш. Самият Стийв Джобс е написал доклад защо устройствата на неговата компания няма да поддържат Adobe Flash. Някои от причините били, че натоварва батерията, както и че има множество бъгове, които могат да крашнат устройството.

 1. Още нещо против Flash

За да бъдем максимално изчерпателни и да се опитаме на всяка цена да Ви разубедим да използвате Флаш, трябва да кажем и следното:

Това, което се случва, когато разглеждате сайт на Флаш и кликате върху различните страници е че URL адреса не се променя. Това е защото Flash-а е като интерактивен филм, а не като документ от много страници. Това води до два проблема – първо, това пречи на хората да споделят работата Ви (Например до страницата с Вашето портфолио) и второ – тъй като хората не могат да споделят съдържанието Ви, ще имате много малко беклинкове (backlinks).

 1. Само изображения

Архитектите често представят своите проекти с изображения – цели страници с наистина много снимки. Проблемът със снимките е, че освен ако не вградите текст в тях, Гугъл няма да знае за(на) какво са. Като добавяте умерено количество текст в същата страница и/или добавите alt тагове давате основание на Гугъл да направи линкове към Вас. Можете да включите информация за проекта, както и история на създаването.

 1. Свържете се с аудиторията си

  Препоръчително е да обновявате сайта си редовно. Когато завършите проект – добавете го, вместо да правите тези промени веднъж или два пъти годишно.

  Опитайте да се свържете с аудиторията си, като предоставяте полезна информация и се сдобиете с имейлите на своите потенциални клиенти. Добавете имейл бюлетин (нюзлетър) или създайте електронен документ, който да бъде достъпен след предоставяне на имейл.

Изпратете запитване за оферта

Моля, изберете услугата, от която имате нужда
Моля, опишете услугата, от която имате нужда

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *