Съвети при изработка на сайт за фотограф и фотографско студио

Уеб сайтът е едно от най-важните неща за бранда на един фотограф. Той определя начина, по който Ви виждат клиентите и играе важна роля при вземането им на решение да Ви наемат.

Ето 8 съвета за създаването на ефективен и атрактивен уебсайт за фотография, който ще Ви направи по-привлекателни за клиентите от корпоративния и рекламния сектор.

 1. Започнете с темплейт

За щастие, отмина тъмното и скъпо време, когато за красив уеб сайт беше необходим уеб дизайнер, който да напише код, който да направи Вашият сайт уникален и неповторим. Вече съществуват много по-удобни и евтини начини за изграждане на сайт, като билдъри и темплейти, предлагащи многообразие от функции. Разбира се, някои билдъри и темплейти са по-добри от други. Ето защо трябва да се уверите, че използвате професионални инструменти за да избегнете лошите „безплатни“ опции, които изискват прекалено много време и енергия.

Някои хора не харесват идеята да се работи с темплейт, въпреки че много от аргументите срещу тази теза вече са остарели. Цените са разумни, сайтовете имат чудесна оптимизация и клиентите не се притесняват, че други сайтове може да приличат на техния. Още нещо, което подкрепя употребата на темплейти е факта, че те са лесни са управление от клиентите.

 1. Изберете фокус и се придържайте към него

Когато корпоративен клиент влезе в сайта на Вашето фотографско студио, той ще желае да разбере в какво сте добри възможно най-бързо. Например, може да търсят някой, който да снима храна, а не архитектура или да прави портретни снимки. Клиентите трябва да знаят в какво сте най-добри в момента, в който влязат в сайта Ви.

Ако все още не сте избрали в какво да се специализирате като фотограф, то помнтете, че не е необходимо да бъдете всичко за всеки. Много млади фотографи допускат тази грешка в ранните етапи на кариерата си.

 1. Озаглавете галериите си

Когато изберете ниша, трябва да изградите галериите си, така че да предадете най-точно на клиентите си областта, в която специализирате. Част от този процес е създаването на полезни и акуратни имена на всяка галерия, така че да опишете работата си възможно най-точно.

Избягвате неясните имена, като „хора“, „места“ и „неща“. Клиентите търсят фотограф на продукти или архитектура. Изпълнете това тяхно очакване. В най-добрите сайтове клиентите могат да кажат в каква област специализирате само като погледнат заглавията на галериите Ви.

 1. Покажете най-добрата си работа

  Вероятно това изглежда ужасно очевидно на хартия, не е точно така на практика. Много фотографи показват снимки, с които са емоционално обвързани. За съжаление обаче, ако това не са висококачествени снимки направени от Вашето фотографско студио – на клиентите не им пука. Невъзможно е за тях да споделят тази лична връзка, която имате към изображението, затова се уверете, че всяка снимка сама по себе си показва Вашата най-добра работа.

  Ако Ви е трудно да изберете най-добрите си изображения, можете да помолите приятел или консултант да Ви помогне, за да се представите в най-добра светлина пред потенциалните си клиенти.

 2. Не се притеснявайте за водните знаци

  Много фотографи се притесняват, че техните снимки могат да бъдат откраднати или използвани без тяхно позволение. За да предотвратят кражба, те често поставят воден знак на снимките си. За съжаление, това не помага при кражба и Ви кара да изглеждате зле пред клиентите си.

  Едва доловимите водни знаци могат лесно да бъдат изрязани, а водните знаци с пълно изображение просто съсипват вашите изображения. Ако разгледате сайтовете на най-известните фотографи, едва няколко от тях използват водни знаци на снимките си. Същото се отнася за забраняването на клик с десният бутон на мишката.

  Нещо, което би Ви помогнало при евентуална кражба е да включите контактната си информация в мета информацията на снимката, а защо не и в името на файла? По този начин, когато клиент намери снимката Ви извън сайта, ще може да се свърже с Вас и да купи лиценза за нея.

Изпратете запитване за оферта

Моля, изберете услугата, от която имате нужда
Моля, опишете услугата, от която имате нужда

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *